Császár fa hibrid - Shan Tong

ENERGIA VÁLSÁGBAN VAGYUNK! Erről sokan beszélnek, de csak kevesen tesznek ellene. Segítsen élővilágunk fenntartásában! Ez a fa ipari szinten köti meg a szén-dioxidot és termeli az oxigént, kiváló minőségű faanyag és tüzelőanyag. Cégünk ajánl Önöknek egy tökéletes megoldást! Ültessen császárfát (Shan Tong), csak nyerhet vele!

Árlista

A Paulownia fafajta, közismertebb néven kínai császárfa a szubtrópusi területeken terjedt el. Hazánkban sokáig csak díszfaként ültették. Sok fajtája létezik, mi Önöknek a Shan Tong-ot ajánljuk.

ENERGIAFA – ENERGIA ÜLTETVÉNYNEK: Az utóbbi években ipari célú ültetvények is létesültek, hisz számos jó tulajdonsága mellett felhasználási területe igen sokrétű. 1 hektár ültetése kb. 1 millió Ft-ba kerül (fa ára + ültetési költség), kb. 300-500 ezer Ft az öntözőrendszer kialakítása az első évi öntözéssel. 7-8 év múlva kb. 500 m3 fával lehet számolni. Ez jelenleg még tüzifa árral számolva is kb. 10 millió Ft bevételt jelent. Kiváló pénzügyi befektetés, nyugdíjalap, előtakarékosság. 25 évre tervezhető, ez alatt 3 tarvágás van. Az első 8 évben, ha minden évben ültetünk, akkor folyamatos bevétellel számolhatunk. Biztonságos befektetés, az Ön földjén, területén van, pénznemtől és árfolyam ingadozástól független, mindig az adott piaci áron értékesíthető, nem utolsó sorban, növekedés közben jótékony hatással van a környezetre is, hisz ipari mennyiségben szén-dioxidot köt le és oxigént termel, ilyen tulajdonsággal egyetlen más fa sem rendelkezik.

A világ leggyorsabban növő, mégis keményfa tulajdonságokkal rendelkező fafajtája. Fertőzésekre kevésbé érzékeny, kártevő rovarok általában elkerülik, önregeneráló, kiemelkedő minőségű növény. Magja steril, csak mesterségesen szaporítható, így az őshonos fajtákra nem jelent veszélyt. Jól alkalmazkodik a különféle talajtípusokhoz, megfelelő technológiával, akár gyengébb minőségű talajon is kitűnő hozamot produkálhat. Kiemelkedő a karbon megkötő képessége és ipari méretekben nyeli el a széndioxidot (1 ha 4 évesen akár 120 tonna szén-dioxidot is képes megkötni és 80 tonna oxigént termelni). Egész évben, a fagyok beálltáig telepíthető. Nem fagyérzékeny, a kitelepített csemeték elviselik az európai teleket, a rendkívüli hidegnek, a - 29 C foknak is ellenállnak napokig.

A növény az ültetés utáni 4. évben vágható először, mérete ekkor a 12-15 méter magasságot és 15-20 cm törzsátmérőt is elérheti, bár ekkor nem érdemes kivágni, mert az ezt követő években szinte évenként duplázza fatömegét. Az optimálás vágás 7-8 éves korban van, mert ekkor 35-45 cm átmérőjű törzse is lehet, ami 0,8-1 m3/tő famennyiséget is jelenthet. Kivágás után a fa újra kihajt tőből, így nincs ismételt telepítési, öntözési költség. 24-25 éves korában kezd el tőkorhadni, addig folyamatosan hajt.

Hasznos tulajdonságok

MÉZHOZAM: A virágba borult fa leírhatatlan látvány, emellett pedig, köszönhetően a kifejlett fák óriási virágzatának, mézhozama is magas. A méhek kedvelik ezt a fajta nektárt. Ideális körülmények között 1 hektárról akár 500 kg méz is begyűjthető.

A SOKOLDALÚ FA: Könnyen hántolható és szárítható. Víz hatására nem deformálódik, könnyen megmunkálható, csomómentes. Egy négyéves fából hozzávetőlegesen 0,2 m3, míg egy nyolcéves fából 0,8 -1 m3 faáru nyerhető átlagosan. A fákból készült fűrészáru piaci értéke 300-800 EUR/m3 között mozog.

Bútor, épületfa, lambéria, hangszer, sportszer, stb. készülhet belőle, de kedvelt kültéri és hajó alapanyag is. Lehet kerítésláb, támfa, szarufa, vagy dobozgyártás alapanyaga. A felhasználási területe szinte kifogyhatatlan.

Kiváló árnyékolónak is, akár ház körül, akár strandokra, bevásárlóközpont parkolóiba, állatokhoz. Közterek, parkok, óvodák, iskolák udvarain nemcsak látványos díszfa, amelynek tavasszal gyönyörű virágai kellemes illatot árasztanak, hanem árnyékot, védettséget adó fa, amely oxigént termel.

ENERGIA: Az alacsony fajsúly mellett keményfa tulajdonságokkal rendelkezik. A nyesedékből és ágazatból készülhet pellet, fabrikett, rétegelt lemez, de kiváló papír alapanyag is. Magas a gyulladási hőmérséklete, jó hőszigetelő, emellett magas fűtőértékkel bír: 4500 kcal/kg. A nyesedék és ágazat szintén keresett. Lobbanáspontja 477°C.

1 kg száraz faanyag (u=13%) fűtőértéke
Paulownia 4500 kcal (18 830 kJ)
Nyárfa 1700 kcal (7 200 kJ)
Keményfák átlagosan 2600 kcal (10 900kJ)

TAKARMÁNYOZÁS: levelei évente akár fél mázsa/fa zöld-takarmányt biztosítanak, mely az állattartók számára kiváló takarmányt képezhet, ugyanakkor nitrogéntartalma miatt trágyázásra is alkalmas.

TALAJERÓZIÓ: Mivel gyökérrendszere 10-12 méter mélyes a földbe hatol, ezáltal megköti és stabilizálja azt. A mély gyökérrendszer a talajvizet is fenntartja, ezzel is növelve a talaj minőségét.

ÜLTETÉS IDEJE: Palánta: májustól június végéig. (Részletesen a „Gondozás” címszó ikonjára kattintva)
1 éves szabadgyökerű tő: lombhullás utántól az újra hajtásig. (Részletesen a „Gondozás” címszó ikonjára kattintva)
2 éves nagy fa: szintén lombhullás utántól újrahajtásig. (Részletesen a „Gondozás” címszó ikonjára kattintva)

ÜLTETÉS: A palánták 5 m x 4 m (500 db/ha), vagy 4 m x 4 m (600 db /ha) távolságban ültethetők. A falyukak 80-100 cm mélyek és 40-50 cm szélesek legyenek. Ajánlott 1-2 lapát érett istállótrágyát keverni a visszalapátolt föld alsó rétegébe (közvetlenül a gyökérrel ne érintkezzen a trágyával kevert föld).  Ha van rá lehetőség, akkor közvetlenül a palánta gyökeréhez tegyünk Symbivit gombát, melyet kéréshez biztosítunk a tövekhez. Ha nagyon homokos vagy agyagos, kötött a talaj, akkor érdemes az ültető gödör földjét bekeverni barna vagy fekete tőzeggel, hogy első évben ideális körülményeket biztosítsunk a fa fejlődéséhez. Az utána következő években már úgyis a föld mélyebb rétegeiből fog táplálkozni.

ÖNTÖZÉS: Ültetés után a palántákat jól be kell locsolni. A facsemeték a fejlődés kezdeti szakaszában rendszeres öntözést igényelnek, később a talaj kötöttségétől és az időjárási viszonyoktól függően kell öntözni. A növényenkénti vízmennyiség a fa és a hőmérséklet növekedésével arányosan nő. A jobb vízellátottság gyorsabb növekedést eredményez. A második évben, a visszavágást követően szintén szükség van a fák öntözésére (hasonlóan az első évhez), de az ezt követő évtől külön öntözést már nem igényel a kialakult erős gyökérzetének köszönhetően.

METSZÉS: A hangsúly a hónalj hajtások kitörésén és a visszavágáson van. Amint a fák elérik az 1-1,5 m magasságot, a levelek és a törzs között megjelennek a hónalj hajtások. Amikor ezek a hajtások 5-7 cm-esek lesznek, kötelezően ki kell törni őket, amit szabad kézzel is könnyel elvégezhetünk. Függetlenül attól, hogy milyen magasra nőttek a fák az ültetés évében, a második évben kötelező elvégeznünk azok visszavágását, még mielőtt megindul a vegetáció, vagyis márciusban. A föld felett kb. 4-5 cm-re kell elvágnunk a törzset. A vegetáció elindulását követően új hajtások jelennek meg, amelyek közül egyet, a legerősebbet kell meghagyni. Ebben az évben is szükséges elvégezni a hónalj hajtások kitörését.

Az összes Paulownia fajta tulajdonságai megegyeznek, mi azért a Shan Tong-ot ajánljuk Önöknek, mert ennek a növekedése erőteljesebb, gyorsabb (+20 %), mint a többi fajtának, a fagytűrő képessége pedig magasabb, akár a -29 Celsius fokot is tűri.

GONDOZÁS RÉSZLETESEN: Kérem kattintson az Ön által vásárolt, vagy az Ön fájának megfelelő növekedési fázis ikonjára, ahol többet megtudhat az aktuális gondozási feladatokról, melyhez a képek is segítséget nyújtanak!

Ültetési tanácsok
Palánta
1 éves fa
2 éves fa

A Shan Tong


Miért tőlünk vásároljon?


Miért ne tőlünk vásároljon?


Császárfa hibrid – Shan Tong

Vásároljon Shan Tong császárfa hibridet! Ez a fa nemcsak gyönyörű díszfa és árnyékoló, de kiváló tüzifa és faipari alapanyag is. Emellett ipari szinten termeli az oxigént és nyeli el a szén-dioxidot. Jöjjön el kertészetünkbe és válassza ki Ön ültetendő fáit! Előrendelést veszünk fel, növényeit novembertől (első fagyot követő lombhullástól) 2016. március végéig bármikor elviheti, mindössze 30 % előleg befizetésével. Ezzel a megoldással Ön időt nyer és a teljes költség sem most terheli. Kiváló áraink az Önök szolgálatában!

FONTOS VÁSÁRLÁSI TANÁCS!

Ha sokat vásárol, akkor MINDENKÉPPEN, ha keveset, akkor is JAVASOLJUK a következőket:


Jöjjön el, tervezzük meg ültetvényét együtt! Mi bármikor szívesen látjuk az érdeklődőket, hétfőtől vasárnapig, reggeltől estig, mindössze arra kérjük, hogy érkezését telefonon jelezze. Köszönjük!

Jelenleg minden fánk ELFOGYOTT.

Mennyiség Palánta árak 1 éves szabadgyökerű tő (nettó) 2 éves nagy fa, 2,5-3 méter magas (nettó/bruttó)
1-49 db Nincs 1.990,- 3.940,-/5.000,-
50-99 db Nincs 1.490,- 3.660,-/4.650,
100 db-tól Nincs 990,- 3.385,-/4.300,-

A bruttó árak 27 % ÁFA-t tartalmaznak.

Az 1 éves szabadgyökerű töveket honlapunkon keresztül is megvásárolhatja és mi postai úton eljuttatjuk Önhöz. Fizetés kizárólag előre utalással.

Az átvétel módja személyesen Alsónémedi telephelyünkön. 1 éves fákat átvehetnek Kalocsán is, ezzel kapcsolatosan telefonos egyeztetés szükséges.

2 éves fák korlátozott számban kaphatók. Bármikor megtekintheti őket, jöjjön el, válassza ki! A fák árait a fenti táblázatban láthatja. Ha kérdése van, keressen minket elérhetőségeink egyikén!

Összes kínálatunk egyeztetett időpontban megtekinthető Alsónémedi telephelyünkön! Ha kérdése van, keressen minket elérhetőségeink egyikén!